Fotografie is voorbereiden
Alle vormen van fotografie vragen om voorbereiding. Voor landschapsfotografie is dat niet anders. Kennis van de omgeving en omstandigheden zijn dan noodzakelijk om tot een goed resultaat te komen. In dit stukje vertel ik hoe ik te werk ga voordat ik een foto maak.
In eerste instantie kan je iedere locatie (vooraf) uitkiezen om een foto te maken. Met hulpmiddelen als Google Maps en Streetview kijk ik of de locatie aanspreekt. Als dat zo is, dan is het raadzaam om te kijken of het er in het echt uit ziet zoals ik had gedacht. Verandering in het landschap kunnen er voor zorgen, dat de plek die is gekozen, afvalt om te fotograferen. Maar als de locatie geschikt is, dan zoek ik uit wanneer ik aanwezig moet zijn. Via het programma 'photoephemeris' zoek ik uit wanneer het licht vanuit de juiste richting komt. Het komt voor dat ik een paar maanden moet wachten om er naar toe te gaan. Als ik weet in welk deel ik van het jaar kan gaan fotograferen, dan zoek ik ook uit op welk tijdstip van de dag de foto (in mijn visie) goed is. En dan is het wachten op de dag met goed weer.
Tijdens het verkennen van de locatie (het eerste bezoek) neem ik ook een camera met lenzen mee. Dan kan bepaal ik vooraf met welk brandpunt ik ga fotograferen.
Voorbereiden is ook ervoor zorgen dat alles in orde is. Dat houdt in dat de batterijen opgeladen zijn, er voldoende lege geheugenkaarten zijn. Daarna zorg ik er voor dat alle apparatuur mee is en accessoires. Het gaat dan om draadontspanner, enz. Die leg ik vooraf aan de fotosessie in een tas die ik mee neem.
Met het voorbereiden van een foto stel ik mij ook de vraag hoe ik de foto ga maken, met welke techniek. Wat wil ik als resultaat op de foto zien? Dat hangt natuurlijk af of de opname in daglicht gemaakt wordt of in de nacht. Wil ik tijdens daglicht filters gebruiken? Met deze vragen beantwoord en voorbereidingen, ben ik beter voorbereid naar de locatie op weg.
Helaas lukt het niet altijd om de locatie vooraf te bezoeken. Vooral in het buitenland is dat het geval. Dan zoek ik tot en met Streetview en ga direct proberen de foto te maken.
Google Maps
In dit blog vertel ik over Google Maps, een programma dat ik als eerste gebruik als voorbereiding op fotografie.
Google maps en Streetview tesamen is een applicatie waarmee je kan zien hoe de omgeving er uit ziet. Als je het programma opent, dan verschijnt er een kaart en deze is van de locatie met directe omgeving waarin jij de computer gebruikt. Als je meer van de omgeving wil zien, dan ga je met de muis naar de button met het '-' teken rechts onderin de pagina en klikt hier op. De kaart zoomt uit. Met de button met het '+' teken is dat andersom: je zoomt in en er worden meer details zichtbaar, zoals waar winkels, benzinestations of restaurants zijn.
Linksonder in het beeldscherm is een button met 'lagen'. Klik je hierop, dan wordt de kaart omgezet naar satellietfoto's en kan je zien hoe het er van bovenaf uit ziet. Voordat je klikt op de button 'lagen' en de cursor op deze button zet, verschijnt rechts er van een pop-up menu met daarin 'Meer'. Zorg er wel voor, dat je eerst op 'lagen' klikt, zodat de satellietfoto's verschijnen. Klik daarna op 'meer'. Ga daarna naar beneden en zet een vinkje voor 'Wereldbolweergave'. Het beeld kantelt iets en wordt weergegeven in 3D. Dat werkt nog niet overal op de kaart, maar vooral bij grote steden is dit wel het geval. Vanaf dat moment (als er een echt 3D beeld is), kan je met de Ctrl-toets en de muis (houd tegelijkertijd de Ctrl-toets en linkermuisknop ingeduwd) het beeld draaien. Dat doe je door de muis van links naar rechts te bewegen. Door de Ctrl-toets ingeduwd te houden en de muis van boven naar beneden te bewegen kantel je het beeld. In totaal kan je een locatie vanuit de lucht heel goed bekijken van alle kanten. Met de - en + toetsen kan je nog steeds uit- of inzoomen.
Voor het gemak ga ik terug naar de kaart (klik opnieuw op 'Lagen' linksonder). Rechtsonder is een geel poppetje. Ga met de muis daar naar toe en zet de cursor op het poppetje. Dit poppetje gaat dan uit de button en klik er op met de muis. Er verschijnen blauwe lijnen. Ga met de cursor ergens op een lijn staan. Dat is de locatie die je wil bekijken en als je klikt verschijnt het beeld zoals wij dat zien; de streetview.
Houd je de linkermuisknop ingeduwd en beweeg je de muis van links naar rechts of andersom, dan draait het beeld. Je ziet ook een grijze pijl in het beeld verschijnen. Als je hierop klikt, dan wordt er 'verder gesprongen'. Je verplaatst dan een stukje over de weg.
Met streetview kan je zien hoe een locatie er uit ziet. Het is raadzaam om de plek te bekijken hoe deze er tegenwoordig uit ziet. Streetview is niet overal recent geweest en een fotolocatie kan er nu heel anders uit zien.
Ondanks dit laatste punt, is Google Maps en Streetview een voor mij waardevolle applicatie voor mijn voorbereiding tot fotografie.
Photoephemeris
Photoephemeris is een applicatie waarmee je kan zien waar het zonlicht vandaan komt. Dit is voor iedere foto een belangrijk punt en met dit programma kan je dat voor alle locaties en alle momenten bepalen.
Het programma is gebaseerd op kaarten. Met het openen van het progamma opent de kaart met daarop een rood poppetje met daaraan vast een drietal oranje-gekleurde lijnen en drie grijs-gekleurde lijnen. De oranje lijnen zijn voor dit blog het belangrijste. De dikke oranje lijn is de richting waar de zon opkomt en de dikke rode lijn is de plaats waar de zon ondergaat. De dunne oranje lijn is de riching waar het zonlicht vandaan komt op een gegeven tijdstip op een dag.
De datum kan je invullen en is dus niet 'vast' aan het programma. Aan de linkerzijde van het beeldscherm, onder het logo van photoephemeris, is de mogelijkheid om zelf de datum in te vullen. Geef de maand, gevolgd door de datum met de letters 'th' vast aan het getal. Daarna en komma, een spatie met het jaartal in vier cijfers. Onder de ruimte om de datum in te vullen verschijnt tegelijkertijd een kalender; bovenin de kalender zie je de maand met daaronder alle dagen. Links en rechts van de maand zijn pijltjestoetsen (< en >) en als je daarop klikt, dan gaat de kalender één maand terug (met de <) of één maand vooruit (met de >). Deze toetsen kan je meer keer achter elkaar klikken, zodat er meer sprongen terug of vooruit in de tijd worden gemaakt. In de kalender kan je vervolgens de datum aanklikken waarover je meer wil weten.
De dunne oranje lijn laat de richting van het zonlicht zien op de datum plus tijdstip die vooraf zijn ingesteld voor de locatie waarop het rode poppetje staat. Je kan het tijdstip veranderen door onderin het beeldscherm naar het cirkeltje te gaan. Ga met de cursor op het cirkeltje staan, houd de linkermuisknop ingeduwd en beweeg de muis van links naar rechts. de dunne oranje lijn beweeegt mee. Dit houdt praktisch gezien in, dat de richting van het zonlicht op een ander tijdstip verandert met de tijd.
Photoephemeris gebruik ik als aanvulling op Streetview. Indien ik een locatie via Streetview heb gevonden en heb besloten om hiervan een foto te maken, dan ga ik uitzoeken op dit programma wanneer (datum en tijd) het zonlicht vanuit de goede richting komt. Stel, dat dit in het gouden uur is. Om te ontdekken wanneer het licht in ht gouden uur uit de juiste richting komt, moet je voor iedere maand op een dag proberen of r een 'match' is. Als die er niet is, ga je naar de volgende maand, net zolang tot dat in het gouden uur het licht komt waar jij deze wil hebben. Als het programma aangeeft, dat dit rond half mei is, dan weet jij dat je voor half mei de plek moet verkennen en na goedkeuring rond half mee de foto moet gaan nemen (het maakt niet uit in dit voorbeeld of het gouden uur in de ochtnd of avond is).